Voorste kruisband blessure preventie

Een blessure van de voorste kruisband, het is iets waar we in de praktijk regelmatig mee geconfronteerd worden. Daarom even wat meer uitleg over wat dit precies inhoudt en hoe het eventueel voorkomen kan worden. 

De voorste kruisband is een zeer belangrijk ligament dat zich centraal in de knie bevindt. Door zijn ligging heeft deze vooral een stabiliserende functie tijdens voor-achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. Het voorkomt namelijk dat het onderbeen naar voren kan bewegen en te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. In geval van een gescheurde voorste kruisband gaat de stabiliteit van het kniegewricht in grote mate verloren.

Letsels ter hoogte van de voorste kruisband ontstaan in 70% van de gevallen zonder contact met anderen. Dit komt meestal door een overmatige rotatie of strekking van de knie terwijl de voet nog op de grond staat. Vooral tijdens multidirectionele sporten komen deze blessuremechanismen voor, aangezien daarbij constant richtingsveranderingen, cuttings, decceleraties, landingen en pivots worden uitgevoerd. De overige 30% van de voorste kruisbandletsels ontstaan door contact met tegenspelers. 

Het goede nieuws is dat het risico op voorste kruisbandscheuren zonder contact met 50% kan worden verminderd door middel van training. Specifiek gaat het dan blessurepreventieprogramma’s waarin verschillende trainingsmodaliteiten aan bod komen, nl. kracht, plyometrie, wendbaarheid, balans en bewegingseducatie. Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van al deze oefenvormen effectiever is dan alleenstaande oefenvormen. 

Echter is niet alleen wat men doet, maar ook hoe men dit doet van groot belang. Wetenschappelijke literatuur heeft namelijk aangetoond dat er minstens twee blessurepreventie sessies van meer dan 20 minuten per week moeten worden afgewerkt voor een optimale uitkomst. Hierbij wordt best gefocust op ongeplande, complexe en uitdagende oefeningen, aangezien voorste kruisbandblessures meestal in zulke situaties plaatsvinden. 

Oefeningen: 
– kracht: step up + pull
– plyometrie: side hop + box
– wendbaarheid: ladder drill + cutting
– balans: single leg squat + bosu
– bewegingseducatie