ACUPUNCTUUR

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele behandelingsmethode die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde, meer dan 2000 jaar geleden. Het is gebaseerd op het idee dat ons lichaam energiekanalen heeft, ook wel meridianen genoemd, waardoor energie, of “Qi” (uitgesproken als “chi”), stroomt. Soms kan deze energie uit balans raken of geblokkeerd raken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals pijn, stress, vermoeidheid, en nog veel meer.

HOE WERKT ACUPUNCTUUR?

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden zeer dunne naalden op specifieke punten op je lichaam geplaatst. Deze punten worden gekozen op basis van jouw specifieke klachten en gezondheidstoestand. Het plaatsen van de naalden helpt om de energiestroom weer in balans te brengen, wat kan leiden tot verlichting van symptomen en een algemeen gevoel van welzijn.

Voor welke klachten kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur wordt gebruikt om onderstaande klachten te verlichten:

  • Pijnverlichting: zoals rugpijn, nekpijn, en hoofdpijn.
  • Stress en angst: helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van geestelijke gezondheid.
  • ⁠Spijsverteringsproblemen: kan helpen bij klachten zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree.
  • Menstruatieklachten en vruchtbaarheidsproblemen: ondersteunt vrouwen met menstruatiepijn en vruchtbaarheidsuitdagingen.
  • Allergieën: kan helpen de symptomen van seizoensgebonden allergieën te verlichten.
  • Vermoeidheidsklachten: …

De concepten waarop acupunctuur steunt

5 Elementenleer

De 5 elementenleer is een filosofie binnen de traditionele Chinese geneeskunde die stelt ons lichaam is verbonden door vijf basiselementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze elementen beïnvloeden elkaar en zijn elk verbonden met specifieke organen en emoties. In de acupunctuur gebruiken we deze kennis om verstoringen in deze elementen te identificeren en behandelen, waardoor we het natuurlijke evenwicht in het lichaam kunnen herstellen.

Meridianenleer

De meridianenleer is het fundament van acupunctuur en beschrijft een netwerk van energiebanen die door het lichaam lopen. Elk van deze meridianen is gekoppeld aan specifieke organen en systemen binnen het lichaam. Door acupunctuurpunten langs deze meridianen te stimuleren, kunnen we de doorstroming van Qi verbeteren, blokkades opheffen en de algehele gezondheid bevorderen.

Master Tung’s Acupunctuur

Master Tung’s acupunctuur is een eeuwenoude vorm van acupunctuur die bekend staat om zijn snelle en krachtige effecten. Deze methode gebruikt unieke punten die niet altijd overeenkomen met de traditionele meridianen en biedt snellere pijnverlichting. Het is bijzonder effectief voor chronische pijn en complexe gezondheidsproblemen.

Balansmethode

De balansmethode, ontwikkeld door Dr. Richard Tan, is een andere effectieve techniek binnen de acupunctuur die zich richt op het herstellen van het evenwicht tussen de verschillende meridianen. Door acupunctuurpunten te kiezen die ver van het probleemgebied liggen, stimuleert deze methode het lichaam om zichzelf te genezen. Dit zorgt voor snelle en vaak diepgaande pijnverlichting.

Integratie

Bij praktijk 2Quratio integreren we deze traditionele benaderingen om een holistische behandeling te bieden die is afgestemd op uw individuele behoeften. De acupunctuurbehandeling is complementair met de kine-behandelingen en osteopathie sessies.

Wat je kan verwachten tijdens een behandeling:

Tijdens uw eerste consult starten we met een uitgebreid intakegesprek. We bespreken uw gezondheidsgeschiedenis, uw huidige gezondheidsproblemen, en uw doelen voor de behandeling. Dit stelt ons in staat om een gepersonaliseerd behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften.

De behandeling

Acupunctuur wordt uitgevoerd met zeer dunne, steriele naalden die speciaal ontworpen zijn voor deze therapie. Velen maken zich zorgen over het gebruik van naalden, maar de meeste cliënten ervaren weinig tot geen ongemak tijdens het plaatsen van de naalden. De naalden zijn veel dunner dan de naalden die gebruikt worden voor injecties of bloedafnames, en het inbrengen ervan veroorzaakt doorgaans slechts een licht prikje.

Zodra de naalden geplaatst zijn, blijven ze ongeveer 25 minuten zitten. Gedurende deze tijd kunt u een diep gevoel van ontspanning ervaren. Veel cliënten vallen zelfs in slaap tijdens de behandeling.

Een acupunctuursessie duurt 45’. Tijdens deze sessie kunnen ook andere therapieën geïntegreerd worden in de behandeling, afhankelijk van de noden van de patiënt.

KOSTENPLAATJE:

U kan hiervoor terecht bij Matthias Houlmont van Zhen Acupunctuur.