03/03/2024

Een breuk, wat nu?

🦴Een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, treedt op wanneer er sprake is van een onderbreking of scheiding in de continuïteit van een bot. Dit kan variëren van een klein scheurtje tot een volledige breuk waarbij het bot in twee of meer delen is gebroken.

♻️Herstel:

De tijd die nodig is voor herstel varieert afhankelijk van de ernst en de locatie van de breuk, evenals de leeftijd en algemene gezondheid van de persoon. Dus technisch, biologisch gezien heeft een jonger persoon die fit en gezondheid is en niet rookt meer kans op een snellere heling. Men kan grotendeels aannemen dat een botstructuur ongeveer 6 weken nodig heeft om terug voldoende stabiliteit te kunnen leveren. Vergeet niet dat je na een periode van immobilisatie (Gips / spalk / aircast / postoperatief) spiermassa verloren bent (spieratrofie) en je deze terug moet bijwinnen alvorens sport hervatting. ⚠️

Het biologisch herstel van een botcel, ook bekend als botregeneratie of is een complex proces dat plaatsvindt na een botbreuk of beschadiging. Hier zijn de belangrijkste stappen in het biologische herstel van een botcel:

  • Ontstekingsfase (ja, ontsteking is dus wel degelijk een natuurlijk proces en tevens normaal, blok het niet altijd door ontstekingsremmers te nemen!): Onmiddellijk na een botbreuk treedt er een ontstekingsreactie op. Beschadigde bloedvaten lekken bloed en vormen een bloedstolsel, dat een ontstekingsrespons stimuleert. Ontstekingscellen, zoals neutrofielen en macrofagen, ruimen beschadigde cellen en vreemde stoffen op.
  • Vorming van zacht callus: Fibroblasten en chondroblasten (bindweefselcellen) migreren naar de plaats van de    breuk en beginnen een zacht callus te vormen. Dit bestaat uit kraakbeenachtig weefsel en bindweefsel en stabiliseert de gebroken uiteinden.
  • Vorming van hard callus: Osteoblasten (botvormende cellen) vervangen het zachte callus geleidelijk door hard botweefsel. Dit proces staat bekend als endochondrale ossificatie. Het bot wordt sterker en meer solide. Dit proces wordt gestimuleerd door belasting, dus oefentherapie helpt bij de werking van de osteoblasten. Bij ons in de praktijk kunnen we ook altijd zwembad sessies aanbieden om zo vroegtijdig en veilig het bot te stimuleren.
  • Remodeling (verbouwing): Over een langere periode ondergaat het bot verdere aanpassingen om zijn structuur en vorm te verbeteren. Overbodig botweefsel wordt verwijderd door osteoclasten, terwijl osteoblasten nieuw botweefsel vormen. Dit proces van botremodeling kan maanden tot jaren duren.