03/04/2023

Prehab avoids rehab – Voorkomen vermijdt revalideren 

🦶🏼Lopen is een toegankelijke en veel beoefende sport. Op relatief weinig tijd ervaar je het gevoel van ‘gesport te hebben’. Toch komen er redelijk wat blessures voor, of stoppen beginners met lopen omdat ze al snel last ervaren. Maar hoe komt dit precies? 

In tegenstelling tot andere sporten, wordt lopen weinig in clubverband gedaan. Dit zorgt er voor dat mensen zonder begeleiding gaan trainen. Hierdoor is er veel variatie in de verschillende looptechnieken, de ene beter dan de andere. Looptechniek is de grootste bepalende factor wat blessures betreft. 

Een belangrijk onderdeel van de looptechniek is kadans. De gemiddelde kadans van een doorsnee beginnende loper is 150-160 bpm. Dit is al zeker niet slecht! De ideale kadans voor loopefficiëntie en blessurepreventie is echter 170-180 bpm. Dit lijkt heel hoog en kan de eerste keer onnatuurlijk aanvoelen, maar mits de juiste implementatie zijn de resultaten enorm. 

Naast kadans zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken voor de looptechniek; zoals het naar voren kantelen van het bekken (wat gepaard kan gaan met lage rugpijn), zwakte van de bilspieren, te smal lopen, …  

D.m.v. een gericht screeningsonderzoek in combinatie met een loopanalyse kunnen we, samen met jou, nagaan welke elementen er vallen te optimaliseren. Op deze manier kunnen we het lopen aangenamer (en dus ook succesvoller) voor jou maken.  

Voor zowel een preventieve screening, het verbeteren van loopprestaties als het revalideren van loopblessures kan je in onze praktijk terecht bij Jonas.