Blessurepreventie

Er is reeds voldoende wetenschappelijk bewijs dat een goed uitgewerkt en opgebouwd plan gericht op blessurepreventie het aantal blessures bij sporters drastisch kan doen dalen. Het belang van preventie neemt steeds meer toe in de sportwereld en wordt daarom ook meer en meer geïmplementeerd in pre-season trainingsschema’s, opwarming en cooling-down.

Volledig blessurevrij blijven gedurende een sportseizoen kan helaas nooit aan een sporter gegarandeerd worden. Wel is het zo dat mits een goede voorbereiding de kans op blessures verlaagd kan worden. Het doel is dus het lichaam en geest van de sporter goed voor te bereiden, waarbij professionele begeleiding een essentiële rol speelt. Onze kinesisten in Sint-Truiden staan hierbij voor u klaar.

Het uiteindelijke doel van elke sporter is om enerzijds zo lang mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau zijn/haar sport te kunnen uitoefenen, zowel vrijblijvend als in een competitie. Anderzijds, wanneer hij/zij een blessure oploopt, beoogt blessurepreventie de eventueel opgelopen blessure in zijn minst erge vorm te laten voorkomen, zodat het herstel vlot of vlotter kan verlopen. Hierop zijn deze specifieke preventietrainingen gericht.

Onze aanpak voor blessurepreventie

In onze praktijk in Sint-Truiden starten we de blessurepreventie met het uitvoeren van een screening. Zo heeft ieder onderdeel van ons lichaam een functie en deze functionaliteit wordt nagekeken.

Een deel van de screening is o.a. gericht op het onderzoeken van gewrichten en deze actief en passief te testen op mobiliteit en stabiliteit.

Verder worden er spierketens onderzocht en bepaald of deze op een gecoördineerde manier en in een juiste balans kunnen samenwerken. Er volgt ook een krachtmeting en een loopanalyse. 

Aan de hand van dit totale screeningspakket kunnen we binnen onze praktijk zwakheden en disbalansen detecteren. Op basis van de resultaten kan er een preventieplan opgesteld worden om de verhoogde kans op bepaalde blessures te reduceren.

Anderzijds brengt iedere sport bepaalde specifieke blessures met zich mee, waartegen een sporter zich ook kan wapenen mits een goede gespecialiseerde begeleiding.

Praktijk 2Quratio kinesist Sint-Truiden loper running revalidatie
Praktijk 2Quratio kinesist Sint-Truiden loper running revalidatie

U kan voor blessurepreventie in onze praktijk in Sint-Truiden terecht bij Yannick, Pär, Kevin, Jonas, Roy, Ruben.