11/08/2022

Lenigheid voor alles

Een topic waar al wat over beschreven staat. De lenigheid van de fietser. Ondanks de laatste jaren meer aandacht gaat naar het lichaam voor te bereiden om te fietsen, staan er veel fietser niet stil bij het effect van de lenigheid van hun gewrichten en spieren op hun fietspositie – comfort en prestaties. 

Indien je niet soepel bent, ga je ook niet even goed op je fiets kunnen blijven zitten, mogelijks gaan compenseren in andere gewrichten om daar meer beweging uit te halen, en uiteindelijk misschien klachten ontwikkelen. 

Een eerste belangrijke factor is de lenigheid van de spieren van de onderste ledematen. De hamstrings zijn typisch spieren die verkort worden door de circulaire verkortende trapbeweging. Als we met lopen vergelijken, is er geen “stretch” moment waar de hamstrings even worden uitgerokken. Preventief de hamstrings soepel houden is een must om blessurevrij te fietsen en meer efficiëntie uit je positie te halen. Wil je agressief gaan zitten is een soepele hamstring zeer belangrijk. 

De heupbuigers zijn vaak oorzaak van klachten in de onderrug of lies tijdens het fietsen. Een verkeerde traptechniek of foute positie kan ervoor zorgen dat deze spieren te hard moeten werken waardoor deze kan verkrampen en last geven. Dit is ook een typische spier die neigt tot verkorten bij wielrenners. 

Daarnaast is de mobiliteit van het heupgewricht ook zeer belangrijk. Kan je moeizaam een squat doen met je billen onder je knieën zonder dat je rug helemaal krom trekt? Dan is de kans groot dat je heupen niet soepel zijn. Ondanks er minder winst te boeken is, is het toch belangrijk de heupen soepel te houden. 

Ook tijdens het seizoen blijven werken aan je lenigheid is zeer belangrijk! Optimaal is om er aan om dagelijks een 10’ mee bezig te zijn, het is dus meer een kwestie van discipline en consistentie!