Osteopathie voor baby's & kinderen

“Een moeilijke start”. Geboren worden is een hele belevenis. Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van je ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze goed opgevangen kunnen worden. Onregelmatigheden tijdens de zwangerschap of een snelle , dan wel langdurige bevalling kunnen gevolgen hebben voor het welzijn van je baby. Er zijn de krachtige weeën, een moeizame verlossing (sterrekijkertje, stuitligging) of kunst-verlossing (tang, vacuüm, keizersnede). Deze gebeurtenissen hebben een invloed op het lichaam van je baby en kunnen onder andere voor spanningen ter hoogte van de schedel of wervelkolom zorgen. Onze osteopaten in Sint-Truiden kunnen de baby hierbij helpen.

Klachten

De volgende klachten komen in aanmerking voor osteopathie behandeling bij baby’s:

 • Darmkrampjes
 • Refluxklachten
 • Veelvuldig overstrekken
 • Problemen met zuigen of slikken
 • Neus-, keel- en oorproblemen
 • Slaapproblemen
 • Huilbaby: Langdurig huilen bij pasgeborenen, huilen bij het aan – en of uitkleden ten gevolge van een gevoelig nekje.
 • Voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd, uw baby negeert één kant van het lichaam.
 • Plagiocephalie (asymmetrie van de schedel die bij pasgeborenen vooral optreedt als gevolg van een te nauw geboortekanaal)

Op lange termijn kan dit leiden tot :

 • Onrustigheid
 • Motorische achterstand
 • Concentratiestoornissen
 • Slaapstoorsnissen
 • Klachten variërend van oorontstekingen tot long- of darmproblemen.

Ook bij peuters of oudere kinderen kunnen in het lichaam hun natuurlijke beweeglijkheid verliezen, zoals na een val, ziekte of blindedarmoperatie. Een operatie laat altijd verklevingen achter in je lichaam die voor functionele beperkingen zorgen. Osteopaten behandelen kinderen met veel verschillende klachten, onder meer hoofdpijn, obstipatie, (chronische) buikpijn, bedplassen, scoliose, eczeem, allergieën en astma. Bij een kind met motorische ontwikkelingsproblemen, gedrag -en leerproblemen, hyperactiviteit, dyslexie en dyspraxie kan vaak door middel van osteopathie een positief effect worden behaald.

Osteopathie bij baby’s en kinderen is een specialisatie binnen de osteopathie die zich specifiek op baby’s en heel jonge kinderen richt. Dankzij een geheel van extra zachte osteopathietechnieken worden verschillende klachten doeltreffend aangepakt. De meeste baby’s en peuters reageren goed en snel op osteopathie. Vaak merk je al na enkele osteopathiesessies dat je baby zich beter in zijn vel voelt. Osteopathie is een veilige methode om veel problemen te verhelpen of te voorkomen

Behandeling

Het is verstandig dat u op tijd voor de behandeling aankomt, zodat u en uw baby even de tijd kunnen nemen om zich voor te bereiden op wat komen gaat. Na het grondige anamnese en osteopathisch onderzoek, zal onze osteopaat in Sint-Truiden de behandeling starten. De osteopaat zal uw baby of kind op een rustige manier benaderen en zal ervoor zorg dragen dat de behandeling zo ontspannen mogelijk verloopt.

Daarbij is het mogelijk dat de osteopaat gaat behandelen op een plaats waar uw kind geen directe klachten of symptomen heeft. Dit heeft te maken met het feit dat de osteopaat het lichaam als geheel bekijkt bij het ontstaan van klachten. Vaak zit de oorzaak van de klachten niet op de plaats van de symptomen.

De handgrepen van de osteopaat zijn zacht. Zo zacht, dat baby’s kort na de geboorte behandeld kunnen worden. Kinderen vinden de behandeling van de osteopaat over het algemeen prettig, omdat het hen een ontspanning geeft die ze voorheen niet kenden.

NST 'Quick fix'

Het is een extra behandeling die osteopathie ondersteund en gebruikt wordt om baby’s al meteen vooruit te helpen. Door middel van enkele korte stimulaties trachten we het zenuwstelsel in evenwicht te brengen. De resultaten zijn vaak zeer goed bij baby’s en voelen zich na enkele korte behandelingen een stuk beter. Het duurt maar enkele minuten maar het kan een wereld van verschil betekenen voor uw baby  en als ouder. Een frequentie van 3 dagen hanteren we in de praktijk totdat er beterschap merkbaar is. Deze behandeling is gratis en dient als service aan de baby en ouders.  Je kan deze korte behandeling gebruiken voor slaapstoornissen, reflux, voorkeurshouding, overstrekking, huilbaby’s,…

Reacties na osteopathie behandeling bij baby's

Na een osteopathische behandeling kan uw baby of kind op verschillende manieren reageren. Meestal zijn kindjes direct na de behandeling extra moe en willen ze meer slapen. Het kan ook voorkomen dat er een tijdelijke klachtentoename is, alvorens de klachten afnemen waarvoor uw baby of kind behandeld wordt. Mocht u vragen hebben na een behandeling en over de eventuele reactie, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen voor overleg.

Duur & frequentie

Na 3 tot 4 behandelingen is normaal gesproken al duidelijke verbetering merkbaar. Meestal zijn tussen de 4 en 6 osteopathische behandelingen voldoende voor het behandelen van de klachten van uw baby of kind. Bij hardnekkige of langdurige klachten kan volledig herstel langer op zich laten wachten en is het soms nodig om na een bepaalde periode een vervolgbehandeling te plannen. Het doel is altijd om het lichaam zo gezond mogelijk te houden met minimale ondersteuning of behandeling van de osteopaat.

Preventieve osteopathie bij baby's

Naast de behandeling van klachten kan osteopathie ook een preventief doel hebben voor uw baby of kind. Onze osteopaat adviseert om een algemene check-up uit te voeren wanneer je baby 3-4 weken oud is. Zo kan hij kort op de bal spelen , moesten er toch kleine problemen ontstaan kort na de geboorte die niet op het eerste zicht te zien zijn door de ouders. Regelmatig ziet de osteopaat kinderen met klachten die niet duidelijk te plaatsen zijn. Vanuit de osteopathische visie kunnen bepaalde klachten mogelijk wel verklaard worden. De osteopathische behandeling kan uw baby of kind helpen om lekker in zijn of haar vel te zitten.

Algemene adviezen

Naast osteopathie bieden volgende adviezen ook ondersteuning:

 • De beste slaaphouding om wiegendood te voorkomen, is op de rug. Maar wanneer je baby wakker is, is het belangrijk om je baby buiktijd te laten ervaren.
 • Varieer de positie van uw kind. Minimaliseer de tijd in autostoelen, kinderwagens en andere stoelen. Verander de draagpositie, gebruik indien mogelijk een tas of draagdoek als alternatief voor een kinderwagen.
 • Stimuleer uw baby speels en voorkom frustratie tijdens het spelen.
 • Respecteer de evolutie van uw kind: het wordt afgeraden om uw kind in een houding te brengen waarin het niet sterk genoeg is om de houding uit te voeren. Een ondersteunde zitpositie kan de onvolgroeide spieren van de romp overbelasten. Ook vroegtijdig staan op de voeten wordt afgeraden omdat het de coördinatie en motorische ontwikkeling kan tegenwerken. Alles heeft een tijd!

Kostenplaatje

 • Tarief: € 55, duur behandeling bij baby  + 45 min.
 • De consultaties zijn enkel op afspraak.
 • Omdat Yannick strauven een erkende osteopaat is met een diploma osteopathie (D.O.), heb je via je mutualiteit of verzekering recht op een financiële tussenkomst. Onze praktijk in Sint-Truiden  komt in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling.
 • We zijn aangesloten bij BVBO (Beroepsvereniging van Belgische Osteopaten).
Praktijk 2Quratio Osteopathie Baby's kinderen behandeling Yannick Strauven Sint-Truiden
Praktijk 2Quratio Osteopathie Baby's kinderen behandeling Yannick Strauven Sint-Truiden

Voor osteopathie bij baby’s kan u in onze praktijk in Sint-Truiden terecht bij Yannick Strauven.