21/04/2022

‘Return to play’ na een hamstring blessure

⛑ Hamstringblessures komen het vaakst voor door hardlopen op hoge snelheid (High speed runs), veel voorkomend aspect bij voetbal. Een hamstringblessure komt zowel voor op amateur- als eliteniveau met incidenties van 16 tot 22% per seizoen. Wat toch een aanzienlijke last is voor de voetballers en hun clubs.

⚠️ Een herval van een hamstringblessure komt te vaak voor. Onderzoek heeft erop gewezen dat een herval het vaakst voorkomt door het negeren van de biologische heling. Veel te veel sporters gaan hun sport voor 100% hervatten wanneer het littekenweefsel en het biologische helingsproces van de spier onvoldoende hersteld zijn.

🧬 Vaak wordt er in het revalidatieproces gekeken naar factoren zoals pijn, excentrische kracht, flexibiliteit, functionele capaciteit en sport-specifieke capaciteit. Maar vaak wordt er doch te weinig aandacht besteed aan de biologische heling van het spierweefsel.

Deze heling bestaat uit 3 fasen:

  1. Spier degeneratie en ontsteking
  2. Spier regeneratie
  3. Litteken formatie

Vaak zijn de sporters hier pijnvrij in de laatste fase waarin het litteken gevormd wordt, hierdoor kan er wel is ’te snel’ gerevalideerd worden.  Onderzoek heeft aangewezen dat de hersteltijd van littekenweefsel toch een 4-tal weken in beslag neemt. Littekenweefsel dat nog gedesoriënteerd is en immatuur is kan op een later tijdstip zorgen voor een herblessure.  Wanneer een sporter na 2-3 weken al zijn sportieve activiteiten volledig herneemt, zijn ze biologisch niet klaar om te presteren op een niveau zoals voorheen de blessure.

Er wordt dus aangewezen bij elke scheur voldoende aandacht te besteden aan een sterk nieuw gevormd litteken. Bij elke atleet of recreatieve sporter is de hersteltijd verschillend. Dus sporthervatting moet steeds overlegd worden met arts, kinesitherapeut of andere professionals.

Nuttig weetje:

Om spierverlies tijdens een revalidatie tot een minimum te beperken kan er gelet worden op de calorie-inname. Het nemen van creatine en eiwitten kunnen de spiersynthese bevorderen (Vraag raad aan een van onze therapeuten). Voor het helen van een pezige structuur is het aangewezen 1uur voor de revalidatietraining extra collageen supplementatie te nemen als ook vitamine C.

☝️ Doe jij een explosieve sport waarbij ook hardlopen op hoge snelheden aan de pas komen en heb je pijn aan de hamstrings? Laat dit dan zeker opvolgen door professionals die jouw hierin het best kunnen begeleiden en een inschatting maken om zo lang mogelijk op uw beste niveau te kunnen presteren en een herval van blessure uit te sluiten. Besef dat pijnvrij functioneren niet altijd gelijkstaat met een volledige heling.

Bron:

  • Managing the return to sport of the elite footballer following semimembranosus reconstruction
  • Matt Taberner ,Fares S Haddad, Andy Dunn, Adam Newall, Lloyd Parker, Esteban Betancur, Daniel D Cohen
  • Return to Play After a Hamstring Strain Injury: It is Time to Consider Natural Healing , Dries Pieters· Evi Wezenbeek· Joke Schuermans· Erik Witvrouw