21/04/2022

Squat training met Kevin & Erno

Erno McCrae is prof MTB’er 🚲 

  • 2017 XCO Belgisch belofte kampioen
  • 2018 XCO MTB World University Champion
  • 2021 4th place BK
  • Huidige XCO MTB Vlaams Elite Kampioen

Naast zijn fietstrainingen, traint Erno ook geregeld zijn benen in de gym om sterker en explosiever te kunnen fietsen. 

De focus van de squat training lag vooral op het behalen van een nieuwe PR (personal record) in squat. 📈

Hoe ging dit in zijn werk?

Na enkele warm up sets (van meerdere reps en opbouwend in gewicht), zijn we gestart met single reps boven de 80% RM (repetition max). Elke keer kwam een verhoging in gewicht en dus korter bij de maximale 1RM. De sprongen in weight zijn in het begin bewust wat groter gemaakt om niet te snel in vermoeidheid te geraken. 

Bij toenadering van de maximale RM werd een ondersteunende weightlifting belt gebruikt en/of knee pads. Kort uitgelegd wordt een riem gebruikt om de intra abdominale druk te verhogen en dus het eigen ‘spierkorset’ voor korte duur extra te stabiliseren en versterken. Hetzelfde geldt voor knee pads of straps die compressie rondom het gewricht geven om meer stabiliteit te garanderen. 

Merkbaar is dat Kevin squat met een LOWBAR techniek – baar lager/mid schouders – en Erno een HIGHBAR techniek – boven op de trapezius – hanteert. Afhankelijk van je torso positie, zwaartepunt, mobiliteit in gewrichten (bv. enkels), … kies je voor jezelf met welke techniek je het meeste load kan verzetten. 

Kunnen jullie het gewicht raden op de laatste set? 😉💪🏼

Note 1

Pp zoek gaan naar je 1RM wordt enkel aangeraden voor advanced lifters met meerdere jaren ervaring en juiste techniek. Als beginnende fitnesser raden we dit absoluut niet aan. 

Note 2

Gebruik weightlifting gear (weightlifting belt, straps, knee/elbow pads, …) enkel op je topsets. Laat je lichaam hier niet afhankelijk van worden en probeer zoveel mogelijk een controleerbare load zonder ‘hulpmiddelen’ te doen. Weightlifting gear kan best -indien je dit wil gebruiken- op sets met minder dan 2-3 herhalingen.