11/08/2022

Tendinopathie revalidatie

⛑  Tendinopathie: De wetenschappelijke naam voor een peesblessure (tendon = pees en pathos = ziekte). Een pees is het uiteinde van een spier en zit vast aan het bot. Als een spier samentrekt, brengt de pees de kracht over op het bot, waardoor dit gaat bewegen in een gewricht.

⚠️ Het is een ontstekingsproces dat ontstaat door overbelasting van de pezige structuur, kan zowel door over-training als onder-training.

Een heel belangrijke factor is om de hoeveelheid van belasting te monitoren en indien nodig de belasting omlaag te halen zoals provocerende bewegingen als eventueel sport tijdelijk op te schorten om tijd te geven aan het lichaam de ‘zieke’ pees te laten herstellen.

☝️ Aan de andere kant moet de belastbaarheid van de pees omhoog, dit kan door specifieke oefentherapie!

🧬 Naast de specifieke oefentherapie en het monitoren van de belasting op de pees heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat manuele therapie alsook Indiba therapie bevorderend kunnen zijn voor het weefselherstel.

Indiba therapie zorgt voor een versnelde genezing, onmiddellijke pijnverlichting en een verkorte hersteltijd. In combinatie met de manuele vaardigheden van de kinesitherapeut zorgt deze geavanceerde technologie voor een ideale activiteit en bevordering van de zelfherstellende mechanismen van ons lichaam. Via een vorm van elektromagnetische interactie ontstaat de stroom van elektrische ladingen onder de vorm van ionen in het weefsel van het lichaam. De ionen in onze cellen worden hierdoor optimaal bewogen waardoor de celwanden doorlaatbaarder worden. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen beter verwijderd. Deze intense stimulatie op celniveau brengt de natuurlijke herstelprocessen versneld op gang.

Vraag ernaar bij een van onze kinesitherapeuten!

In sommige situaties (zeker niet in elke situatie) is het aangewezen om ook medicatie in te nemen en/of shockwave (ESWT) uit te laten voeren. Vraag raad bij uw arts.