03/04/2023

WAAROM IS EEN GOEDE DARMFLORA ZO BELANGRIJK BIJ BABY’S EN KINDEREN?

👶🏻 WAAROM IS DIT ZO BELANGRIJK? Een goede darmflora is essentieel voor een goede gezondheid van uw baby. Bij vele baby’s is deze echter verstoord en kan dat leiden tot overmatig huilen, reflux, slecht slaappatroon, krampjes en een lage weerstand. Maar geen nood, de darmflora kan nog hersteld worden door het geven van probiotica. 💊

🦠 Darmflora is een verzamelnaam voor de talrijke gunstige bacteriën die zich bevinden in de darmen. Daar dragen ze bij tot een goede spijsvertering door stoffen af te breken die de darm zelf niet verteert.  Ook speelt een goede darmflora een belangrijke rol bij de immuniteit door de strijd aan te gaan met schadelijke bacteriën en ervoor te zorgen dat er weinig ruimte is voor de groei van schadelijke micro-organismen (bacteriën, schimmels en parasieten).  Het is zelfs zo dat de darmflora en de darmwand verantwoordelijk zijn voor 80% van het immuunsysteem. 

🤰 Tijdens de zwangerschap begint uw baby zijn darmflora reeds op te bouwen. Maar voornamelijk tijdens de geboorte wordt de darmflora overgedragen via het geboortekanaal van de moeder. Nadien ontwikkelt de darmflora zich verder door borstvoeding, op voorwaarde dat de moeder gezond is en zelf een gezonde darmflora heeft.

❌ DARMFLORA VAN EEN BABY UIT BALANS? Bij keizersnede, snelle bevallingen, antibiotica of een verstoorde vaginale flora van de moeder komen de baby’s niet of te weinig in contact met de juiste stammen. Hierdoor kunnen ze hun eigen darmflora niet voldoende opbouwen en hebben ze hierdoor mogelijk last met de vertering en de verwerking van deze ongunstige stoffen. 

Wanneer de baby zijn eigen darmflora niet voldoende heeft opgebouwd, kan dat zorgen voor een overprikkeling van uw baby zijn maagdarmsysteem en de onderliggende oorzaak vormen voor stoelgangproblemen (met of zonder krampen), reflux, onrust, huilen, zwakke immuniteit, eczeem, allergieën, astma, voorkeursposities, … 

🧪 DARMFLORA HERSTELLEN? Men kan de darmflora herstellen door het toedienen van probiotica: voedingssupplementen die levende vormen bevatten van de bacteriële stammen die zich bevinden in de darmen. Door inname van probiotica worden de darmen aangerijkt met bacteriën en wordt de darmflora herstelt op een veilige en natuurlijke manier.  Onthoudt wel: “Niet alle probioticapreparaten zijn even doeltreffend.”

👨🏻‍⚕️ Wil je hier graag meer over weten? Neem gerust contact op met onze osteopaat Yannick Strauven.